Thermo zonne-energie tracker


THERMO ZONNE-ENERGIE TRACKER

De warmte van de zon optimaal en rechtstreeks benutten zonder omzettingen naar andere energievormen is de uitdaging van deze challenge. Bekijk of je ook energie kan opwekken bij bewolkt weer door de energie aanwezig in de natuur te benutten. Bekom een zo hoog mogelijk rendement en vergelijk het met fotovoltaïsche zonnepanelen.

Gebruik rechtstreeks de thermische energie van de zon zonder omzettingsverliezen zoals bij fotovoltaïsche zonnepanelen. Optimaliseer de energieopwekking door continu de optimale stand t.o.v. de zon te bepalen. Aan de hand van de gps-locatie weet de zonnetracker wat de optimale stand is op een bepaalde locatie op aarde. De geproduceerde warmte wordt rechtstreeks gebruikt. (sanitair water, verwarming, zwembadverwarming, cooker ...).


Bekijk of het product ook bij bewolkt weer kan gebruikt worden om energie op te wekken aan de hand van andere natuurelementen.

VERWACHTE RESULTATEN


  • Maak een prototype van een zonnetracker die de zonnewarmte onmiddellijk en optimaal benut en mogelijk ook andere energiebronnen uit de natuur kan benutten.
  • Bereken het rendement en vergelijk deze met fotovoltaïsche panelen en met traditionele warmwaterboilers die stationair zijn.
  • Onderzoek of de bekomen resultaten een marktpotentieel hebben.

PRAKTISCH


  • Geschikt voor een team van 2 studenten (bachelor- en masterniveau)

  • Geschatte tijdsduur van 2 semester (het project is niet gebonden aan het academiejaar)


Ingediend door cocoon2440, www.cocoon2440.be

CRITERIA

PROJECTDOMEINEN


Elektronica

Programmeren

Mechanica

Elektrische motoren

Gps-technologie

Energie

VEREISTE VOORKENNIS


Elektronica

Motoren

Mechanica

Energie

VEREISTE VAARDIGHEDEN


Praktische vaardigheden

Analytisch

Ondernemend

Inventief

Creatief

Open minded